Érintetlen természet?

Igen, így fogod érezni. Ugyan sajnos a rendszerváltás utáni vadkapitalizmusban szinte kiirtották az emlősöket, de a szabályozások, tiltások lassan meghozzák az eredményeiket, a vadvilág kezd visszatelepülni, a természet újjáéledőben van. Az egész országra jellemző a vidékiesség, gyakran érezheted magad a zisten háta mögött, amerre a madár sem jár… az erdőkben, hegyekben.

Albániában 14 nemzeti park található, melyek védett ökoszisztémákat próbálnak megőrizni. Köszönhetően a határozott kormányzati fellépésnek, a levadászott vadvilág is lassan visszatér az élőhelyekre, a „karbidos halászat” is igen ritka mostanra, és már medvesétáltatók sincsenek rég a tengerparti strandokon…

A fauna a közép európaihoz hasonló, medve, farkas, vaddisznó, róka, hiúz, borz, őz, szarvas, nyúl, róka, valamint a Balkánra jellemző egyéb fajok, keselyűk, skorpiók, pókok, kígyók (viperák is), és teknősök élnek errefelé. A tengerpartokon mediterrán barátfóka, pelikánok, flamingók, és számos vízi madárfaj is megtalálható. A tengerben pedig delfinek, és az Adriai-, valamint a Jón-tengerre jellemző halfajok élnek. Akár kutatási projekteket is szívesen segítünk.

A flóra a különböző éghajlati viszonyoknak és a domborzatnak köszönhetően igen változatos, a magashegyitől a mediterrán fajokig.

Albánia (és a Balkán) óriási problémája a szemét, szemetelés. Mi már látjuk a fényt az alagút végén, egyre több kormányzati és civil kezdeményezés formájában. A természet szerelmeseiként pedig a magunk részéről igyekszünk példát mutatni.

A túrák természetesen részei lehetnek bármely általunk szervezett programnak, az ajánlott tematikákat ITT találod.

Csatlakozz csoportunkhoz a facebookon, és fedezd fel velünk Albániát! Jól ismerjük, szeretjük, és tiszteljük az országot, az itt élőket és a természetet egyaránt!

Érdeklődni, jelentkezni a facebook oldalunkon keresztül tudsz IDE kattintva!